user
Meme Büyütme İşlemi

Sıradaki içerik:

Meme Büyütme İşlemi

e
sv

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak tedavisinde, erken yeni doğan dönemi dışında cerrahi müdahale gerektiren ameliyatlara otoplasti denilmektedir.  Kepçe kulak ameliyatı çeşitli sebeplerle yapılmaktadır. Bunun öncesinde kulak kepçesinin gelişimi sürecini bilmek uygun olacaktır.  Doğumdan itibaren hızla büyüyen kulak kepçesi, ilk yıl içinde %70-90 oranında erişkin boyutuna ulaşmaktadır. Bu bölge yaklaşık 10 yaşında gelişimini tamamlamaktadır. Kulak kepçesi, üzerinde çeşitli kıvrımlar bulunan auriküler adı verilen kıkırdak ve bu kıkırdağı kaplayan ciltten oluşan kısımdır. Kulak memesinin alt ucundaki bölgede ise kıkırdak bulunmaz. Bu kısım cilt ve cilt altı yağ dokusundan oluşmuştur.

Kulak kepçesinin görevi, ortamdaki ses dalgalarını toplayarak dış kulak yoluna yönlendirmektir. Bu sebeple özellikle duyma işlevinin yerine getirilmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Normal bir kulak kepçesinin erişkin ölçülerinde boyu 5,5-6,5 cm ve eni 3,5-4 cm arasında değişir. Yandan bakıldığında kulak kepçesinin üst ucu, alt ucuna göre arkaya doğru 15-30 derece arasında açıyla dönük dururken, yukarıdan bakıldığında kulak kepçesi ile kafa kemikleri arasında 20-25 derece açı vardır. Bu açılar, ameliyatın deformite olan hastalarda doğal bir görünüm sağlaması için önemlidir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Ne İçin Yapılmaktadır?

Kepçe kulak deformitesi yani kulak kepçesindeki şekil bozuklukları iki farklı sorunun neden olmasından kaynaklanmaktadır.  Bunlardan biri kulak kepçesi içerisindeki kıvrımın tam olarak oluşmaması durumudur. Bir diğeri ise kulak kepçesi iç kısmındaki konkal adı verilen kıkırdağın fazla gelişmesi durumudur. Bu durumların bulunuyor olması kepçe kulak sorunu olarak adlandırılmaktadır.

Kepçe kulak ameliyatı konusunda başarılı sonuçlar elde edebilmek için ameliyat öncesinde detaylı bir değerlendirme yapmak ve problemin nedenini tam olarak anlamak, cerrahi işlemlerin tüm sorunları düzeltecek şekilde uygulanması önemlidir. Bunun için uzman birinden destek almak ve bu işlemi alanında tanınmış bir uzman yaptırmak uygun olacaktır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Kulak kepçesinin gelişimi 10 yaşında tamamlansa da 4-5 yaşlarına gelindiğinde büyük ölçüde tamamlanır. Kepçe kulak ameliyatı herhangi bir yaşta yapılabilir, ancak çocuklarda okul çağlarında çevresel faktörlere bağlı olarak psikolojik problemlere neden olabileceğinden, otoplasti ameliyatları sıklıkla okul döneminde uygulanır.

Kepçe kulak deformitesi, yenidoğan döneminde ilk altı hafta boyunca bandaj veya kalıplarla şekillendirilebilir. Bu nedenle doğumda kepçe kulak veya kulak katlanması gibi bazı görsel problemler saptandığında bantlama uygulaması önerilir. Ancak bu yöntemin başarı şansı altı haftadan sonra oldukça azalır. Bu işlemler sonrasında kulaktaki şekil bozukluğu ortadan kalkmazsa ameliyata başvurulur.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Otoplasti olarak adlandırılan bu ameliyat için birçok farklı teknik ve yaklaşım vardır. Bazıları kıkırdaklara dikişler kullanarak şekil vermektedir. Bu ameliyatta bir diğer yöntem ise kıkırdakları zayıflatma veya kısmen çıkartma yöntemidir. Tek veya çift taraflı olarak yapılan kepçe kulak ameliyat küçük çocuklarda genellikle genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Bu işlem büyük çocuklar ve erişkinlerde lokal anestezi veya sedasyon ile yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında ciddi ağrı şikayetleri nadirdir ve gerektiğinde basit ağrı kesiciler kullanılır. İyileşme sürecinde kulakların uygun pozisyonda tutulması için bandaj veya kafa bandı önerilir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası yapılması Gerekenler

Kepçe kulak ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus bulunmaktadır. Ameliyat sonrasında ciddi ağrı genellikle beklenmez ve gerektiği durumlarda basit ağrı kesici ilaçlar yeterli olacaktır.

Operasyon sonrasında işlem yapılan kulaklar üzerine uygulanan bandaj, ilk hafta içinde birkaç kez değiştirilmekte ve sonrasında çıkarılmaktadır. Eğer ameliyat sırasında alınması gereken dikişler kullanıldıysa, bu dikişler de birinci haftada yapılan kontrolde alınmaktadır.

Hastaların ilk iki hafta boyunca sürekli olarak ve ardından bir ay boyunca yatarken kulakları uygun pozisyonda tutmak için bandaj ya da kafa bandı kullanmaları önerilmektedir. Bu, kulakların ameliyat sonrası iyileşme sürecini desteklemeye yardımcı olacaktır.

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.