user
Et suyunu buzdolabında saklayın

Sıradaki içerik:

Et suyunu buzdolabında saklayın

e
sv

Zirveye Ulaşmanın Yolu: Backlink Nedir?

Backlink google algoritması ile birlikte sürekli kendini güncelleyen bir yapıya sahiptir. Geçmiş yıllarda site üzerindeki backlinklerin kalitesi google tarafından önem arz etmemekteydi. Ne kadar fazlaysa o kadar iyi bir konuma yerleşiyordunuz. Günümüzde ise bu algı tamamen değişti. Yapılan eski çalışmalar yerini yenileri ile değiştirdi ve site üzerinde mevcut olan linklerin birçoğu SEO uzmanları tarafından istenmeyen link olarak işaretlenerek, sitenin aldığı backlink’ler arasından kaldırıldı.

Bill Gates 1996 yılında, “içerik kraldır” isimli bir söz söyledi. Söylemiş olduğu yıllarda bu çok doğru bir söz olsada günümüzde içerik tek başına bir anlam ifade etmeyecektir. Peki niye?

1996 yılında internet üzerinde 1milyon adet internet sitesi yer alıyor ise, günümüzde 2 milyar adet internet sitesi yer alıyor. Bu siteler her gün içerik üretmeye ve google üzerinde sıralama almaya devam ediyor. Bu kişiler ile sadece makale yazarak rekabet edebilir misiniz?

Yazılmayan bir konu hakkında makale yazarak üst sırada yer almanız çok kolaydır ve yazmış olduğunuz içerik kaliteli ve güncelliğini koruyor ise backlink ihtiyacı duymadan sıralamasını yıllarca korumaya devam eder. Ancak sizden önce başka birileri o konu hakkında içerik yazdıysa sizin üst sıraya çıkmanız oldukça imkansız bir hal alacaktır. Siz istediğiniz kadar güzel yazın, istediğiniz kadar SEO kurallarına uyum gösterin o makale üst sıralarda yer alan siteler hata yapmadı ise yukarıya çıkmayacaktır. Örneğin “internetten para kazanma” kelimesinde 1.sıradaki kişi alakasız bir konuda yazı yazmadıysa ve o konu ziyaretçiler tarafından ilgi görüyorsa onu geçmeniz oldukça zordur. Çünkü ziyaretçiler o içeriğin puanını otomatik olarak artırır. Peki, bu siteyi nasıl geçebilirsiniz?

Backlink…

Backlink Nedir Ne İşe Yarar?

Backlink en basit tanımı ile başka bir internet sitesinde sizin web sitenizin linkinin yer almasıdır. Paylaşılması olarak tanımlamak istemedim. Çünkü siz kişinin web sitesine yorum atarak backlink kazanabiliyorsunuz. İlerleyen aşamalarda yorum backlink nasıl alınır sorusuna cevap vereceğim.

Google bir web sitesi size bağlantı verdiğinde sizin sitenizin değerli olduğunu anlar. Backlink sistemini iş yaşamındaki referans sistemine benzetebilirsiniz. Kişi sizin sitenizin linkini paylaşarak bir nevi size referans olmuş olur. Bu sayede dofollow backlink elde etmiş olursunuz.

Ancak link paylaşsa bile size referans olmak istemediği durumlar olur. Buna nofollow backlink adı verilmektedir. Kişi sitesinin puanından yararlanmanızı istemez. Bunun sizin sitenize zararı veya yararı olmayacaktır. Dilerseniz dofollow ve nofollow backlinkler’e biraz daha yakından bakalım.

Backlink Türleri Nelerdir?

İçinde bulunduğumuz tarihte 4 adet backlink türü bulunur. Bunlar dofollow, nofollow, UGC ve sponsored olarak sıralanmaktadır.

Dofollow Backlink

Dofollow backlink, başka bir siteden almış olduğunuz referanslı linklerdir. Site sahibi dofollow link aracılığıyla, siteadi.com isimli site güvenilirdir demek ister. Bu sinyali alan google ise sizin sitenizin hanesine puan yazar. Yazılan puan size link veren sitenin otoritesine göre değişiklik gösterir. Bu aşamada PR, DA ve PA gibi değerler önemlidir. Bu değerlerin yüksek olması sizin alacağınız linkin kalitesini büyük ölçüde artırır. 10 tane düşük değerli siteden backlink almak yerine, 1 tane otoriter ve sizin siteniz ile alakalı bir konuya sahip siteden backlink almak çok daha yararlı olacaktır.

Backlink satışı yapmak için SEO uzmanı olmaya gerek yoktur. Ama SEO konusunda kesinlikle bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Çünkü aksi durumlarda site sahibine oldukça büyük zararlar verirsiniz. İnternet üzerinde “backlink paketi” adı altında satılan linkler mevcut. Bunları kesinlikle önermemekteyim. Çünkü bu paketleri sağlayan kişilerin birçoğu otomatik şekilde linkleri göndermekte ve zamana yaymadığı için anlık olarak sitenize link yüklemesi yapılmaktadır. Bu durumda sağlanan linkler doğal olmayacağı için ve siteniz ile alakası olmayan yerlerden geleceği için sizin zararınıza olacaktır. Kısa dönem yükseliş yaşasanız bile, uzun dönemde sıralama düşeceğinizden emin olabilirsiniz.

Backlink satarak para kazanmak çok kolaydır. Sipariş alırsınız ve elinizde yer alan backlink listesine göre siteye link çıkışı sağlarsınız. Ancak bunu doğru yapmalı ve doğal göstermeye özen göstermelisiniz. Çalışma yapılacak kişinin sitesi veya sizin siteniz Türkçe, bu durumda Türkçe içerik paylaşımı yapan sitelerden link sağlamalısınız. Yabancı bir forumdan link çıkmak yerine, Türkçe forum sitelerini tercih edin.

Link çıkışlarında rel etiketleri kullanılmaktadır. <a href=”http://www.siteadi.com”rel=”dofollow”>site adı veya anahtar kelime</a>  şeklindeki yapı ile dofollow link çıkışı sağlanır.

Nofollow Backlink

Nofollow backlink, başka bir siteden almış olduğunuz referanssız linklerdir. Nofollow linklerin herhangi bir değeri bulunmamaktadır. Bazı kişiler bu linklerin çok daha değerli olduğu gibi söylemlerde bulunuyor. Ancak google tarafından değeri olmayan linklerdir. Site puanınızı artırmaz. Google bu linkler üzerindeki bağlantıları ve anahtar kelimeleri görmezden gelmektedir. Bu yüzden backlink çalışması yaparken veya yaptırırken nofollow backlink kaynaklarından uzak durun. Bir sitenin nofollow mu yoksa dofollow backlink mi sağladığını anlamak için sayfa kaynağını görüntüleyin. Burada nofollow ve dofollow olarak arama yaparak küçük bir inceleme gerçekleştirin. Nofollow link sağlıyor ise o siteyi pas geçerek diğer siteye yönelin.

Nofollow backlink etiketi; <a href=”http://www.siteadi.com” rel=”nofollow”> site adı veya anahtar kelime </a> olarak kullanılmaktadır.

Sponsored Backlink

Bu etiket yeni google algoritması ile hayatımıza girmiştir. Geçmiş dönemlerde sadece nofollow ve dofollow etiketi yer alırken, günümüzde sponsored ve ugc etiketleride kullanılmaya başlanmıştır. Bu etiketler 10 Eylül 2019 tarihinde google tarafından yayımlanmıştır.

Bu etiket sponsorlu bağlantılar için kullanılmak için oluşturulmuştur. Yani bir site sizin reklamınızı yapıyor bunun için bu linki kullanabilir. Reklamlar, işbirlikleri, sponsorluklar gibi alanlarda kullanılmak için oluşturulmuştur. Bu etiket nofollow özelliğine sahiptir. Yani bir değeri bulunmamaktadır. Ancak google’ın linki anlaması için oldukça yararlıdır. Bu bağlantı ile link almanızın veya almamanızın size herhangi bir etkisi olmayacaktır. En azından şimdilik… Yeni google algoritmaları ile herşey tamamen değişebilir.

Sponsored backlink etiketi; <a href=”http://www.siteadresi.com.tr/” rel=”sponsored”>site adı veya anahtar kelime</a> şeklinde kullanılmaktadır.

Ugc Backlink

 

Ugc, ziyaretçiler tarafından oluşturulmuş olan içeriklerde kullanılması gereken etiket türüdür. Nofollow özelliği taşımaktadır. Yani herhangi bir değeri bulunmamaktadır. Ancak bu etiket sayesinde google amcam, “bak bu yorum bu kişi tarafından yapıldı” demiş olursunuz. Forumlarda ve yorum kısımlarında kullanılmalıdır. Bunun dışında web sitesinde herhangi bir alanda kullanıcıya site linki girme alanı sunuyor iseniz bu alanlarda ugc backlink etiketi kullanabilirsiniz.

Ugc backlink etiketi; <a href=”http://www.siteadresi.com.tr/” rel=”ugc”> site adı veya anahtar kelime </a> şeklinde kullanılmaktadır.

Backlink alırken bu etiket ile paylaşım yapan siteleri kullanmamanızda yarar var. Çünkü sitenize veya çalışma yapmış olduğunuz siteye herhangi bir katkı sağlamayacaktır. Yorum backlink dofollow etiketi olsa bile, çok düşük yararı olduğu için fazla etki sağlamayacaktır.

Bakacak olur isek; ugc ve sponsored etiketleri google örümceklerinin siteyi çok daha iyi anlayabilmesi için çıkartılmış olan etiket türleridir. Size herhangi bir yarar veya zarar sağlamayacağı için eskiden kullanmış olduğunuz dofollow etiketlerini, ugc veya sponsored olarak değiştirmenize gerek yoktur. Dilerseniz google’ı daha iyi bilgilendirmek adına yeni paylaşımlarda bu 2 etiketi kullanabilirsiniz. Özellikle yorum sistemi veya forum sitesi kullanıyorsanız ugc etiketi kullanmanızı tavsiye ederim.

Sitemden Başka Siteye Link Verirken Hangi Etiketi Kullanmalıyım?

Kendi sitenizden link vermek istiyorsanız karşı sitenin güvenilir olup olmadığını ve o siteye puan verip vermek istemediğinizi düşünmelisiniz. Çünkü dofollow link verdiğinizde siz o siteye kefil olmuş oluyorsunuz ve o site ileride o sayfayı illegal bir yapıya çevirir ise sizin siteniz etkilenecektir. Bu yüzden güvenilir bir site değil ise nofollow etiketini kullanmanızda yarar var. Sitenizden çok fazla sayıda dofollow link çıkışı yaparsanız site puanınız düşüş yaşayacak ve spam damgası yiyecektir. Bu yüzden her yazıda önünüze gelen siteye dofollow link vermeyin. Sitenizde dofollow link sayısı ne kadar azsa, tanıtım yazısı satarak kazanacağınız parada o kadar artacaktır.

Yazar: Anıl ÇAĞLIYAN

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.