Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Cildin alt katmanlarına enjekte edilen aşılar, yaşlılık etkilerine karşı güzellik dünyasının en çok tercih ettiği koruyucu uygulamaların başında geliyor. Kolajen, nem, gençlik ve vitamin aşılarını masaya yatırdık; kısa zamanda etkili sonuçlar sunan bu uygulamaları uzmanından dinledik.
Kolajen, hyalüronik asit, peptidler… Cildin ihtiyacı olan şeyler aslında belli; önemli olan bunları cildinize ne şekilde sunacağınız. Yani bir maddenin cildinize nüfuz edebilmesi için onun cildin alt katmanlarına inebilmesi gerekiyor. İşte bu yüzden günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerin başında aşılar geliyor. Kaliteli Yaşam Kliniği’nden Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, cilde uygulanan aşıların dört farklı türde olduğundan bahsetti. Biz de ona bu aşılarla ilgili tüm merak ettiklerimizi sorduk.
Cildimizin neden aşılara ihtiyacı oluyor?
Aşı belirli bir hastalığa karşı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, bağışıklık kazanmak için vücuda verilen eriyiktir. Yani aslında aşı tedavi amaçlı değil, korunmak için yapılıyor. Cilt aşıları ise bu mantıkla geliştirilmiş ürünlere deniliyor. Ciltte oluşabilecek problemlere karşı öncesinde yapılacak destek uygulamaları olarak kabul ediliyor. Yani oluşabilecek problemleri önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar. Yaş alma süreçlerinde ya da çevresel etkenlerden hasarlanan, zarar gören cildin korunması amacı ile aşılara ihtiyaç duyuluyor. İleride oluşabilecek sarkma, kırışıklık, lekelenme, damar ve pigment bozuklukları, nem kayıpları, ciltte matlaşma, geniş gözenek, cilt kalitesi ile elastikiyetinde azalma, hacim kayıpları gibi problemleri önlemek amacıyla bu aşılar kullanılıyor.
Cilde uygulanan kaç farklı tipte aşı bulunuyor?
Cilde uygulanacak aşılar; kolajen aşıları, nem aşıları, gençlik aşıları ve vitamin aşıları olarak sınıflandırılabiliyor. Aslında bunların temelinde yatan da cildin ileriye yönelik ihtiyaçlarını doğru belirleyip, cildi doğru analiz edip, bu ihtiyaca yönelik koruyucu uygulamayı yapmak. Her birindeki hedef ve içerikler bu nedenle farklılık gösteriyor. Yaş alma sürecinde gözlenen sorunlar çoğu zaman bu aşıların kombine olarak uygulanmasını da gerektiriyor.
Bu aşıların uygulanması nasıl gerçekleşiyor?
Aşılar cildi doğru analiz edip, ihtiyacını doğru belirleyip, ardından planlama yapılarak cildin içerisine küçük iğneler yardımıyla enjeksiyon edilmesi ile uygulanıyor. Gerektiğinde lazer ya da ısı teknolojilerden faydalanarak, cildin alt tabakalarına bu aşıları iğnesiz olarak ulaştırmak da mümkün. Burada en temel konu bu ürünlerin cilt altına enjeksiyon izni olan güvenilir ve uyumlu ürünler olması. Bu konunun öneminden dolayı da, bu koruyucu uygulamaların özellikle sağlık kuruluşlarında hekimlerce yapılması ve merdiven altı uygulamalardan da kaçınılması gerekiyor.
KOLAJEN AŞISI
Kolajen aşısı nedir?
Kolajen aşısı deri altına uygulanan bir protein. Kolajen, cildin temel yapı taşlarından dolayısıyla bu aşı kolajeni artırmaya yönelik ve gençleşmeyi sağlamak amacıyla uygulanıyor. Cildin kaybetmiş olduğu elastikiyet ve parlaklığın yeniden kazanılması, ciltte oluşan kırışıklıkların giderilmesi ya da oluşumunun engellenmesi amacı ile yapılıyor.
Hangi yaş aralığına öneriliyor?
25-30 yaşlarda önlem yani koruyucu amaçlı, 40 yaş üzerinde ise mevcut problemlerin ilerlemesini durdurmak amacıyla yapılabiliyor.
Cildimizde hangi bölgelere uygulanıyor?
Yüz, boyun, dekolte ve ellere uygulanabiliyor. Diz kapakları üzerinde ciltte sıkılaşma amacıyla da yapılabiliyor.
Kolajen aşısı nasıl uygulanıyor? Ne kadar sürüyor?
İnce ve çok küçük bir iğne yardımıyla, 1-3 cm aralıklarla cildin içerisine enjekte ediliyor. Ortalama 10-15 dakika süren bir uygulama.
Etkileri ne kadar sürede ortaya çıkıyor?
Cildin sıkılığında artma, kırışıklıklarda azalma, cilde parlaklık kazandırma, dermis ve bağ dokusunda yenilenme sağlanıyor. Ortalama iki ila dört seans arasında yapılıyor. Seans aralıkları 15 günde bir oluyor, seans sonrası bir-iki hafta içinde ilk sonuçlar alınmaya başlıyor. İlk görülen etki ciltteki canlılık ve parlaklık oluyor.
Etkisi ne kadar sürüyor?
Cildin durumuna göre etkisi bir yıl kadar sürüyor. Hatırlatma dozlarının yapılması aşının etkinliğini daha da artırıyor.
Yan etkileri var mı?
Uygulama sonrasında hafif kızarıklık ya da kaşıntı olabiliyor. Onun dışında görülen bir yan etki bulunmuyor.
Uygulamaması gereken kişiler var mı?
Hamilelere, otoimmün hastalığı ve enfeksiyonu olanlara, kanser hastalarına yapılmıyor.
Öncesinde ve sonrasında nelere dikkat etmeli?
Uygulama sonrası hemen sosyal hayata dönüş mümkün; hiçbir kesintiye yol açmaz. Ancak sıcak hamam, sauna, havuz ve peeling gibi bazı işlemler önerilmiyor.
Görünümde ne gibi değişiklikler oluyor?
Parlak bir cilt, daha taze ve sağlıklı bir cilt görünümü ile ciltte sıkılaşma görülen etkiler arasında. İşlem sonrasında morluk önleyici krem, nemlendirici ve güneş koruyucu kullanılıyor. Çizgilerin oluşumunda ve cildin sarkmasında gecikme de görülen faydalardan. İşlem sonrasında morluk önleyici krem, nemlendirici ve güneş koruyucu kullanılıyor.
NEM AŞISI
Nem aşısı nedir?
Mevsim değişiklikleri, su alımında yetersizlik, beslenme problemleri, düzensiz hayat, güneş ışınlarına maruz kalmak, çok fazla sauna ya da havuz kullanımı gibi nedenler ciltte kurumalara yol açabiliyor. Son yıllardaki akıllı binalarda geçirilen uzun iş saatleri de yine ciltte kurumalara sebep olabiliyor. Bu aşının içeriği saf hyalüronik asit ve su tutucu özelliğinden dolayı cilde nem, yumuşaklık, ipeksi bir parlaklık ve canlılık kazandırıyor. Nemsiz ciltte kırışıklık oluşma riski ve hızlı yaşlanma etkisi çok daha fazla oluyor. Yaşlanma sürecinde hyalüronik asit azalması ve nem kayıpları en önemli etken olarak kabul ediliyor. Nem aşısının önemi, cilde hyalüronik asit kazandırarak kurumasını ve kırışıklık oluşumunu engellemek.
Hangi yaş aralığına öneriliyor?
20 yaşından büyük herkese koruyucu uygulama olarak yapılabiliyor.
Hangi bölgelere uygulanıyor?
Yüz, boyun, eller ve dekolte bölgesine uygulanıyor.
Nem aşısı nasıl uygulanıyor? Kaç saat sürüyor?
15-20 dakika kadar sürüyor. Öncesinde uyuşturucu bir krem sürülerek konforlu bir uygulama yapılması sağlanıyor. Cildin içerisine çok küçük iğneler yardımı ile hyaluronik asit enjekte ediliyor. Yine burada da iğnesiz uygulamanın metotları var ama iğneli uygulamanın etkinliği yüksek.
Görünümde ne gibi değişiklikler oluyor?
Cildin kaybettiği nemin geri kazanılması, parlaklık ve ışıltı elde edilmesi ilk görülen etkiler arasında. Belirtiler üç-beş gün içinde ortaya çıkıyor.
Etkisi ne kadar sürüyor?
Ortalama dört seans öneriliyor; cildin durumuna göre bu seans sayısı azaltılıp artırılabiliyor. Altı ayda veya senede bir kür kür yeterli geliyor.
Yan etkileri var mı?
Ciltte kızarıklık olabiliyor.
Uygulamaması gereken kişiler var mı?
Hamileler dışında ihtiyacı olan herkese uygulanabiliyor.
Öncesinde ve sonrasında nelere dikkat edilmeli?
Sıcak hamam, sauna, havuz ve peeling gibi bazı işlemler önerilmiyor. Kişi sosyal hayatına hemen dönebiliyor. İşlem sonrasında morluk önleyici krem, nemlendirici ve güneş koruyucu kullanılıyor.
GENÇLİK AŞISI
Gençlik aşısı nedir?
Gençlik aşısı cildin gençliğini uzun süre korumak amacıyla yapılan bir aşı. İçinde hyaluronik asit ve cildin ihtiyacı olan amino asitler ile peptidler bulunuyor.
Hangi yaş aralığına öneriliyor?
Cildin durumuna ve risk faktörlerine göre 20-30 yaş arasında başlanabiliyor. Özellikle yoğun alkol ve sigara kullanımı, akıllı binalarda uzun süre vakit geçirmek, güneş ışınlarının uzun süre etkisinde kalmak durumunda olan ciltler için özellikle öneriliyor.
Hangi bölgelere uygulanıyor?
Yüz, boyun, dekolte, özellikle göz çevresi, el üstü ve diz bölgesine uygulanabiliyor.
Gençlik aşısı nasıl uygulanıyor? Kaç saat sürüyor?
15-20 dakika kadar sürüyor. Öncesinde uyuşturucu bir krem sürülerek konforlu bir uygulama yapılması sağlanıyor. Cilt içine küçük iğneler yardımıyla uygulanıyor.
Görünümde ne gibi değişiklikler oluyor?
Uygulamanın sonuçları hemen ertesi gün görülebiliyor. Kırışıklık önleyici ve gençliği uzun süre muhafaza amacıyla sarkma karşıtı olarak kullanılıyor. Ciltte nem artışı parlaklık, canlılık, dirilik ve duru bir görüntü etkileri arasında.
Etkisi ne kadar sürüyor?
Kalıcılığı bir yıla kadar devam ediyor. Ortalama dört seans sürüyor, cildin ihtiyacına göre değişebiliyor.
Yan etkileri var mı?
Hafif bir kızarıklık olabiliyor.
Uygulamaması gereken kişiler var mı?
Hamileler dışında ihtiyacı olan herkese uygulanabiliyor.
Öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken neler var?
Sıcak hamam, sauna, havuz ve peeling gibi bazı işlemler önerilmez. Kişi sosyal hayatına hemen dönebiliyor. İşlem sonrasında morluk önleyici krem, nemlendirici ve güneş koruyucu kullanılıyor.
Görünümde ne gibi değişiklikler oluyor?
Ciltte nem artışı, parlaklık, canlılık, dirilik ve duru bir görüntü etkileri arasında sayılabiliyor. Yaş ve cildin ihtiyacını belirleyerek doğru ürünle uygulama yapmak etkinliği artırıyor.
VİTAMİN AŞISI
Vitamin aşısı nedir?
Ciltte yaş alma süreçlerinde, cilt kalitesini bozan ya da yaşlandıran nedenlerden biri de oksidatif stres olarak kabul ediliyor. Oksidatif stres sonucunda ciltte serbest radikaller birikiyor ve bunların artması ile cilt ışıltısını, parlaklığını kaybediyor, hücrelerde DNA hasarı meydana geliyor. Bu aşıların içinde serbest radikallerle mücadele edecek antioksidan ve vitaminler bulunuyor; mineraller, hyalüronik asitler, peptitler, A,C, B3, B9, E vitaminleri, Q ve Q10 enzimler ile yüz bölgesinde sıkılaşmayı sağlayan DMAE var.
Hangi yaş aralığına öneriliyor?
20 sonrası her yaş grubuna uygulanabiliyor. Ancak kişinin cilt yapısına ve risklerine göre ürünleri belirlemek önemli. Özellikle sigara içen kişilerin vitamin aşıları konusunda daha duyarlı olması gerekiyor.
Hangi bölgelere uygulanıyor?
Yüz bölgesi, boyun, dekolte bölgesi, saçlar ve ellerde kullanılabiliyor.
Vitamin aşısı nasıl uygulanıyor? Kaç saat sürüyor?
15-20 dakika kadar sürüyor. Öncesinde uyuşturucu bir krem sürülerek konforlu bir uygulama yapılması sağlanıyor. Cilt içine küçük iğneler yardımıyla uygulanıyor.
Etkileri ne kadar sürede ortaya çıkıyor?
Yapıldığı zaman etkileri görülmeye başlıyor; ciltte parlama, nem kazanma ve daha sağlıklı bir görünüm meydana geliyor.
Yan etkileri var mı?
Hafif bir kızarıklık olabiliyor.
Uygulamaması gereken kişiler var mı?
Hamileler dışında ihtiyacı olan herkese uygulanabiliyor.
Öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken neler var?
Sıcak hamam, sauna, havuz ve peeling gibi bazı işlemler önerilmiyor. Kişi sosyal hayatına hemen dönebiliyor. Uygulamadan sonra yine destekleyici krem ya da sistemik yolla alınacak vitaminler cildin ihtiyacına göre hekim tarafından belirleniyor.
Görünümde ne gibi değişiklikler oluyor?
Yorgun cilt görünümünün azalması sağlanıyor.
Etkisi ne kadar sürüyor?
Haftada bir defa dört seansın ardından 15 günde bir defa iki seans yapılıyor. Sonra ayda bir defa iki seans şeklinde bir kür tedavisi gerçekleştiriliyor. Devamında üç ayda bir defa oluyor. Cildin durumuna göre idame tedavisi altı ayda bir de yapılabiliyor.
Yorum Yaz