user
e
sv

Adet Düzensizliğinin Nedeni Nedir?

adınlar için adet düzeni, miktarı ve periyodu gibi kriterler oldukça önemli. Adet düzensizliği ise, kadın sağlığının bozulmasına dair en önemli belirtilerden biri… Peki her adet düzensizliği hastalık belirtisi midir ve daha da önemlisi adet düzensizlikleri bebek sahibi olamamaya neden olur mu? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tevfik Yoldemir, adet düzensizlikleri hakkında bilgi veriyor.

Adet düzeni nedir?
Her kadının kendisine ait bir adet düzeni vardır. Adetlerin düzenli olduğu dönem, özellikle
ilk adet görüldükten 2 yıl sonrası ile menopozdan 2 yıl öncesine kadarki dönemde düzenlidir. Adetin ilk gününden bir sonraki adetin ilk gününe kadar geçen süre 28 + 7 ya da 28 – 7 gün ise adetler düzenlidir. Yani en fazla 35 gün, en az 21 gün ara ile adet gören kadının adetleri düzenlidir. 21 günden kısa veya 35 günden uzun süren sikluslar anormal olarak değerlendirilir. Menstrual kanamanın çok fazla olduğu, uzun sürdüğü veya iki kanama arasında lekelenme ve kanama görüldüğü durumlarda hekime başvurulması gerekir. Hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzındaki polipler, endometrial hiperplazi yani rahim içini döşeyen tabakanın fazla büyümesi, myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanseri bu tip düzensizliklere yol açabilir.

Stres, ağır egzersiz, ani kilo kaybı ve ağır diyetler, tiroid bezindeki bozukluklar menstrual siklusların uzamasına neden olabilir. Polikistik over sendromu (PCO) adı verilen kilo fazlalığı, aşırı tüylenme ve kanama düzensizliklerinin görüldüğü bu hastalıkta da menstrual sikluslar uzar. Aktif cinsel hayatı olan kadınlarda menstrual kanamanın gecikmesinin en sık görülen nedeni gebeliktir.

Altı ay veya daha uzun süre menstrual kanama olmamasına amenore denir. Amenore kürtaj veya diğer cerrahi girişimler sonrasında rahim içinde oluşan yapışıklıklara bağlı olarak da görülebilir. Kırk beş yaş üzerindeki kadınlarda ise menopoz öncesi dönemde menstural kanamalar çok uzun aralıklarla gerçekleşebilir.

Menstrual kanamanın bitiminden sonra ve gelecek menstrual kanama başlamadan önce olan kanamalar ara kanamalardır. Ara kanamalara hormonal düzensizlikler, myomlar, enfeksiyonlar, genital organ yaralanmaları, endometriozis hastalığı, kanserler ve bazı ilaçlar neden olur. Ara kanamaların tedavisi kanamaya neden olan probleme yöneliktir. Ara kanamaya neden olan problem zamanında teşhis ve tedavi edilmezse kan kaybına bağlı anemiye, kanamanın nedenine bağlı olarak infertilite ve kansere yol açabilir. Kansızlığın tedavi edilebilmesi için ilaç kullanılması gerekebilir. Genellikle progesteron içeren hormon preparatlarının kullanılması ile ara kanamalar önlenir. Kanamaya neden olan problemin de mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Adet periyodu nasıl olmalıdır?
Kadınlar 3- 5 günlük gecikme ya da erken adet görme nedeniyle, adetlerinin düzensiz
olduğunu düşünür. Bu doğru değildir. Kişilerin tarif ettikleri bu düzensizlik aslında irdelendiğinde büyük olasılıkla düzenlidir. Adet süresi 7 günü geçmemesi gerekir.

Adet miktarı ne kadar olmalıdır?
Her kadının adet düzeni ve yoğunluğu ona özeldir. Standart yoğunluk ise günde 3 pedi geçmeyecek şekildedir. Adet düzensizliği denildiğinde öncesini sorgulamak lazımdır. Kişinin yaşına göre değişik dönemlerde farklı nedenler araştırılmalıdır. Organik yani yapısal, hormonal ya da ileri ki dönemlerde kanser gibi rahatsızlardan kaynaklanabilir.

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.