user
Baby Shower Nasıl Yapılır?

Sıradaki içerik:

Baby Shower Nasıl Yapılır?

e
sv

Çocuklarda Uyku Apnesi Nedir?

Çocuklarda uyku apnesi nedir? Uyku apnesi belirtileri nelerdir? Bebeklerde ve çocuklarda uyku apnesi oldukça dikkat çeken konular arasındadır. Uyku apnesi uyurken nefesin daralması, durması ve aniden uykudan uyanma halleridir. Aslında, çocuklarda sıklıkla görülen uyku problemlerinden diyebiliriz. Çocuklarda uyku apnesinin sebepleri olarak;
• Geniz etinin ve bademciğin büyümesi,
• Şişmanlıktan kaynaklı olması
• Ağız çene anatomisi bozukluğundan kaynaklanabilir.
Çocuklarda uyku apnesi belirtileri nelerdir?
Uyku apnesinin en belirgin sebeplerinden birisi, uyurken nefesin durmasıdır. Nefes durma süresi 10 saniye ile 20 saniye arasındadır. Bazen 20 saniyeyi geçtiği görülmüştür. Yaşı daha büyük olan çocuklarda nefes durması 10 saniye civarındadır. Uyku apnesi olan çocuklarda ve bebeklerde;
• Huysuzluk
• Agresiflik
• Uykusuzluk
• Uyurken horlama ve belirli sesler çıkarma gibi durumlar gözlenmektedir.
Uyku apnesi belirtileri nelerdir?

• Çocuklarda uyku apnesinin sebepleri boyu ve kilosu birbirine uyumlu olmamasından olabilir.
• Çok kilolu olması,
• Down sendrom hastalığı
• Solunum yollarındaki rahatsızlıklar
• Enfeksiyon kapma
• Nöbet geçirme
• Bademcik ve geniz eti büyümesi
• Alerjik durumlar (bu alerjik durumlar zamanla burnu tıkayıp uyku apnesine çevirebilir) Bu yüzden kontrol altında olmalıdır.
• Ağız ve çene bozukluk yapılarından kaynaklanan durumlarda olabilir.
• Vücutta bulunan glikozun anormal şekilde bulunması da uyurken nefes almasını engeller.
Hangi bebekler ve çocuklarda uyku apnesi görülür?

Uyku apnesi gebelik sürecinde de görülebilir. Ama bu durum genellikle Prematüre bebeklerde daha sıklıkla görülebilmektedir. Erken doğumun süresi uzadıkça uyku apnesi olma ihtimali daha azdır. 37 haftalık gebelik sürecinden önce doğan bebeklerde, uyku apnesi olma riski daha fazladır. Ama 37 haftadan sonra doğan bebekler kontrol altına alınabilir. Genel olarak verilen raporlara göre 1 kilogramdan daha hafif bebeklerin uyku apnesi olma ihtimali % 80’dir. Doğumda ise iki buçuk kilo olan bebeklerde bu durum % 20 olabilmektedir.
Uyku apnesi için erken teşhis önemlidir. Bu durumun farkına nasıl varırız? diye merak edenler için söylemeliyiz ki Çocuğunuzu veya bebeğiniz uyurken kontrol altında tutabilirsiniz. Onların nasıl uyuduğu hakkında inceleme yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra size en yakın uyku polikliniğine götürerek daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Doktor bu durumda uyku denemesi için sizlerden belirli testler isteyecektir. Testler yapılırken bebeğin, çocuğun beyin dalgalarını ve göz hareketleri izlenerek yapılmaktadır.
Solunum durması olarak bilinen uyku apnesi kişilerin hayatını olumsuz derecede etkileyebilmektedir. Bu yüzden tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir. Uyku apnesi tedavisi merak edenler için söylemeliyiz ki kesinlikle bir sağlık kurumuna gidilmesi gerekmektedir. Bahsetmiş olduğumuz durumlar birçok sebepten kaynaklanabilir. Uyku apnesi genel belirtileri için, geniz eti, bademcik alerjik reaksiyonlardan olarak sıralanabilir. Uyku apnesi tedavi edilmediği durumlarda kişilerin hayatını olumsuz derece de etkiler. Uyku bozukluğu ve konsantrasyon eksikliği başta olmak üzere kalpte ritim bozukluğu ve yüksek tansiyona sebebiyet verebilir. Bu yüzden ne kadar erken teşhis edilirse tedavi yöntemi de o kadar kolay olur.
ÖNEMLİ NOT: Bu yazı sadece fikir niteliği taşımaktadır. Hiçbir şekilde tedavi, tavsiye veya tanı amaçlı değildir. Lütfen buradaki yazıyı uzman doktorunuza danışmadan uygulamayınız. Uyku apnesi, çocuklarda görüldüğü gibi yetişkinlerde de görülmektedir. Tedavi olunmadığı sürece hastalık ileri boyuta geçecektir. Tedavinin ilk aşaması kendinizde biter. Eğer fazla kilonuz varsa öncelikli olarak kilolardan kurtulmalısınız. Sağlıklı spor yapıp, kontrollü beslenirseniz, vücudunuzun olması gerektiği kontrole sahip olacaksınızdır. Aynı zamanda yetişkinlerde semptomlar daha farklı şekildedir. Gün içerisinde nefes almakta zorlanıyorsanız, uykunuzda boğulmalar yaşıyorsanız ve yüksek sesle horluyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda var. Hastanelerde tedavi yöntemi farklı şekildedir. Uyku odaları bulunmaktadır. Uyku odasında bir süre yatırılarak kişi izlemeye alınır. Kişinin beyin, göz hareketliliği kas çene hareketi ve nefes düzeni gibi birçok bölüme bakılır. Uyku apnesinin tedavi yöntemlerinde kişilere göre farklılık gösterebilir. Sigara ve alkol kullanan kişilerin önce sigarayı bırakması istenir. Bu sayede daha doğru sonuçlar alınır. Uyku apnesinde sık sık görülen nefes durması kişilerin hayatını durma noktasına getirir. Tedavi merkezlerinde hava maskesi verilerek, uyku kontrolü sağlanır. Bu sırada horlama da kontrol edilebilir. Son olarak hastalığın belli dönemleri vardır. Kişilerin rahatsızlıklarına göre orta düzey işleri düzey ve normal düzey olarak teşhis konuluyor. Tedavi de bu durumlara göre başlıyor. Örneğin; kalp rahatsızlığı olan ve uyku apnesi olan kişilerin acil olarak tedavi edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda, tansiyon hastalığı, olan kişilerde durum tedavi edilmezse uyku apnesi ileri duruma gelebilir.

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.