user
Güce mi teslim oluyorsunuz, aşka mı?

Sıradaki içerik:

Güce mi teslim oluyorsunuz, aşka mı?

e
sv

Doğum Sonrası: Eşinizle Siz Bir Takımsınız

Doğum sonrası bebekle başlayacak yeni bir yaşam, birçok duyguyu bir arada barındırır. Heyecan, mutluluk, korku, kaygı… Duygu bombardımanı altındaki anne için bu yeni düzen, hem uyumlanması hem de yönetmesi gereken bir süreçtir. Ama her şeyi tek başına yapmaya çalışmak doğru değil. Unutmayın ki siz eşinizle birlikte bir takımsınız. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Klinik Psikolog Ceren Kurtay Doğan, doğum sonrası için anne ve babalara önerilerde bulunuyor.
Endişelerinizin boyutu ne?

Gebelik ve doğum süreci bir kadının hayatındaki değişim, dönüşüm ve büyüme dönemlerinin başında gelir. Pandemi ile birlikte dünyanın da evrensel olarak bir değişim, dönüşüm ve büyüme sürecinden geçiyor oluşu bu dönemdeki gebelik ve doğumların biraz daha kaygılı yaşanmasına sebep olabilmektedir. Gebeler, yeni anneler ve babalar bu süreçte hem kendileri hem yakın çevreleri, hem de bebekleri için endişelenebiliyorlar. Bu endişeleri bir ölçüye kadar normal kabul edebiliriz. Ancak eğer endişeleriniz hayatı kısıtlayacak bir noktaya geldiyse, yani işlevselliğinizi bozuyor ve uyku bozukluğu, iştahta değişimler, nefes darlığı gibi bir takım fiziksel semptomlara neden oluyorsa bu noktada yardım almayı düşünebilirsiniz. Gebeliğini ve doğumunu bu dönemde yaşayan annelere iyi gelebileceğini düşündüğüm bazı bakış açılarını ve önerilerini aşağıda sizinle paylaşıyorum, çünkü bazen bakış açısı her şey demektir.
Her doğum normaldir

Her doğum normal doğumdur, sezaryenle normal doğum veya vajinal normal doğum. Eğer böyle düşünmezsen, sezaryenle doğum yapmak zorunda kaldığın için ya da bunu tercih ettin diye normal olmayan bir süreç yaşamış gibi hissedebilirsin. Toplum olarak böyle hissettirmeye de pek müsaidiz zaten. Yolun başında SANA KENDİNİ YETERSİZ HİSSETTİRMELERİNE İZİN VERME! Her anne, bebeği için en iyisini ister elbette ve en iyisi herkes için farklı olabilir.

Anların en güzeli: Tanışma anı

Bebeğinizle tanıştığınız anın çok özel olduğunu düşünüyorum, eğer hâlâ gebeyseniz o anın tadını çıkarmalısınız. Bebekle anne arasında bebeği besleyen bir kordon var ve bu kordon doğum anında kesilir. Ben göbek bağının kesilmesiyle birlikte hemen o anda
başka bir bağ oluştuğuna inanıyorum. Bu bağ ömür boyu kopmayacak kalpten kalbe bir bağdır. Anne, bebek ve baba arasında oluşur.

O mucizevi anı birlikte yaşamak üçünüz için de çok özel, çok romantik ve büyüleyicidir. Doğuma şahit olan bir erkeğin eşine bir kez daha âşık olması, bebeğine hayranlık duyması kaçınılmaz olacaktır. Eğer hastanenin pandemi sebebiyle koşulları babanın doğuma girmesine uygun değilse doğumdan hemen sonra bir araya gelmeyi ve bir arada kalmayı sağlamaya çalışabilirsiniz.
Memeden akan süt, kalpten akan sevgi

Sağlıklı bir emzirme süreci geçirebilmek için bebeğinizin ihtiyacı olan en ideal besini hazırlayan bedeninize güvenmelisiniz. Sütünüzün yetip yetmediği, bebeğiniz için her şeyin yolunda olup olmadığı ancak uzman doktorlar tarafından sorgulanabilir. Bu konuda bolca sorgu sual olabilir, her kafadan farklı bir ses çıkabilir. Ne sıklıkla ve kaç ay emzireceğinize siz ve bebeğiniz birlikte karar vermelisiniz. Ayrıca unutmayın ki emzirmek sizin seçiminiz, faydaları sayısız fakat yine de fiziksel ya da psikolojik bir sebepten dolayı emzirmek istemezseniz ya da emziremezseniz bu sizi kötü bir anne yapmayacaktır. Memenizden gelen ya da gelmeyen sütün alternatifi bulunabilir ama ona vereceğiniz sevgi için başka bir alternatif olmadığını unutmayın.
Bebek büyütmek insani bir içgüdüdür

Toplumumuzda bebek büyütmek kadınların görevi olarak kabul görmüştür. Bu hikâyenin içinde sanki erkeklerin hiç görevi yokmuş gibi düşünülebilir. Bu noktada siz, eşinizi bu hikâyeye dahil edebilirsiniz. Hikâyeye dahil oldukça kendisini takdir etmeniz, ona ve babalığına güvenmeniz aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bebeğinizi siz beslediyseniz eşiniz altını değiştirsin, onu siz uyuttuysanız eşiniz yıkasın gibi. Eşinizin bebeğinizin bakım sürecine dahil olması sadece size yardım ettiği anlamına gelmez, bu babalığın doğal sürecinin bir parçasıdır. Vaktine ve şartlara göre süreci düzenlerseniz eminim eşiniz de harika bir baba olacaktır. Çünkü fırsat verilen her erkeğin bunu yapma kabiliyeti vardır.
Beni rahat hissettiren kişiler yanımda kalsın

Doğum sonrası destek ekibinde kimlerin olacağı özellikle pandemi ile birlikte daha önemli bir konu haline geldi. Doğumdan hemen sonra yardımı öncelikle eşinizden, yetişemediği yerde ise size kendinizi en rahat hissettirecek kişilerden istemelisiniz. Sakın kendinizi, sizi sıkan, boğan insanlarla baş başa kalmaya zorlamayın. Bu sizin kaygınızı ve stresinizi arttıracaktır.
Pandemiyi de göz önünde bulundurduğumuzda özellikle ilk günler kalabalığa ihtiyacınız olmayacaktır. Bebeğe adapte olma sürecinde ve pandemi koşullarında misafir ağırlamak iş yükünüzü ve kaygınızı arttırabilir.
Eşinizden uzaklaşmayın

Erkekler dünyaya gelen bebekle birlikte bu dünyaya en çok yabancılaşan, en çok dışlanan, dışarıda tutulan ve bu yüzden ne yapacağını şaşıran kişiler haline geliyor diye düşünüyorum. Oysa bebekle değişen dünyaya birlikte ve el ele kalarak adapte olmak anneler için de çok daha kolay olacaktır. Eğer eşinizle yatağınızı, odanızı ayırırsanız onun da sizin de yalnız hissedeceğiniz bu düzende ilişkinizin ritimleri bozulmaya başlayabilir. Anne baba olmak birlikte uygun ritimde dans etmek gibidir. Dansın başında birbirinizin ayağına basmanız da olası ama dans etmeye devam ettikçe o uyumu mutlaka yakalayacaksınız, pes etmeyin.

Birbirinizi sevmeye, birbirinize dokunmaya en çok ihtiyacınız olan döneme girdiniz aslında. Aynı odada solumaya devam edin lütfen. Birbirinize daha çok âşık olun, daha da yakın olun. Artık iki kişilik bir takımın oyuncularısınız ve bu takım iki kişiyle güzel, güçlü ve tam. Yoksa bu süreçlerin sağlıklı yaşanmadığı hikâyelerde çocuğuyla partner olmuş kadınlar olarak çıkmak olası. Bu işten en çok zararlı çıkan ise çocuklar olur. Çocuğun özgüven, özsaygı, kendine yetme, cinsel gelişim ve tüm psikolojik süreçleri için zararlı sonuçları olan bu bağımlı yapıyı oluşturmamak sizin elinizde.
Denge korunduğu sürece birlikte büyüyebilirsiniz

Siz ve eşiniz bebeğe adapte olurken, bebeğinizin de sizin hayatınıza adım adım uyum sağlamasını beklemek gerek. Ancak siz tüm düzeni bebeğe göre sürekli değiştirirseniz bebeğin uyum sağlama ihtiyacını elinden almış olursunuz. Bu sebeple hayatınızdaki tüm değişken olgulara dengede kalma hedefi ile yaklaşın. İlk günler her şey karmakarışık gözükebilir. Bu karmaşıklık, doğal dengeye gelmek için gerekli bir aşamadır. Bu aşamayı atlattıktan sonra ise bebeğinizle büyüyeceğiniz, en derin içsel süreçlerin kapılarının açılacağı bir evreye geçeceksiniz ve bu keyifli evre hayat boyu devam edecek.

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.