user
e
sv

Hamilelikte Doğru Beslenme Nasıl olmalıdır?

Öncelikle hem anne hem de bebek için yani iki kişilik olarak beslenme programı uygulanması gerektiğine dair yaygın ve yanlış bir inanış mevcuttur. Çünkü yanlış ve fazla beslenme sağlık açısından doğru değildir ve sadece anne için fazla kilo alımına sebebiyet vererek daha ağır bir hamilelik hatta zor bir doğuma neden olacaktır. Hamilelik dönemi için beslenme önerileri şu şekilde sıralanabilir:

Çok fazla yemek yememek. Çok değil, yeterince beslenmeye özen gösterilmelidir. Yani bilinçli bir tüketim gerekmektedir. Unutulmaması gereken bir nokta var hamilelik boyunca 12 kiloya kadar kilo alımları uzmanlar tarafından önerilmektedir. Fakat çok daha zayıf hamile olan kadınlarda bu kilo biraz daha artış gösterirken, kilo fazlası olarak hamile olan kadınlarda daha az olmaktadır.

Protein değeri yüksek besinler tüketmek gerekmektedir. Balık, tavuk, et, yoğurt, süt, baklagiller, ceviz ve badem yüksek protein içeren besinlerdir. Muhakkak beslenme listesinde yer alması gerekmektedir.
Hamilelik sürecinde folik asit alımı son derece önemlidir. Bebeklerde doğumsal anomali gelişim riskini düşürmektedir. Aynı zamanda kalp sağlığının korunmasına da yardımcı olan folik asit, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerde çokça bulunmaktadır. Folik asit alımına yardımcı olmak için bu besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Bebeğin kemik gelişimi için süt ve süt ürünleri tüketmek önem taşımaktadır. Alınan bol kalsiyum ile hem annenin ağız ve diş sağlığı korunur hem de bebeğin kemik gelişimi açısından fayda sağlanabilir.
Kan değerlerinde düşüklük gebelik döneminde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kan değerlerini yüksek tutmak için beslenme listesine pekmez, kuru üzüm, kuru kayısı ve ıspanağı dahil etmek gerekmektedir.
Düşük karbonhidrat, yüksek protein olarak belirlenmesi gereken beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus karbonhidratı düşük tutup, tamamen kesmemektir. Çünkü sıfır karbonhidrat beslenme şekli bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Bunlardan en önemlisi ise kan şekeri düşüklüğü sonucu yaşanan hipoglisemidir.
Enerji, protein, yağ, mineral ve vitamin depolarını dengede tutmak gerekmektedir. Bunun için kan değerlerinin takibi son derece önemlidir.

Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Beslenme Kuralları

Hamilelik döneminde beslenme programı içerisinde yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenlerde son derece önemlidir. Uzak durulması gerekenler ve sınırlı tüketilmesi gereken besinler mevcuttur. Bu konuda bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Alkol ve sigaradan uzak durmak gerekmektedir. Hatta sigara içilen ortamlarda durmamak, pasif içici olmamak da önemli bir husustur.

Hamilelik döneminde oluşan ödemler pek çok kişi açısından sorun teşkil etmektedir. Annelerin ağırlaşmasına neden olan ödemden uzak kalabilmek için öncelikle dikkat edilmesi gereken tuz tüketimidir. Tuz tüketimine sınırlama getirmek gerekmektedir. Tamamen kesmeden fakat çok tüketilmemesi gerekmektedir.
Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bol miktarda kafein içeren çay ve kahve, hamilelik döneminde kısıtlı bir şekilde tüketilebilir.

Yağlı, baharatlı, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. Hem bebeğin hem de annenin sağlığını olumsuz yönde etkilemekte olup, herhangi bir faydası bulunmamaktadır.
Bitki çaylarının tüketiminden uzak durulmalıdır.
Şekerli ve unlu mamullerden de uzak durmaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kabızlık sorunu hamilelik döneminde yaşanan sorunların başında gelmektedir. Bu yüzden bol lifli gıdalar tüketmek ve meyve tüketimini arttırmak gerekmektedir.

Hamilelik döneminde mide bulantısı yaşayan kadınlar için beslenme zor bir hale gelmektedir. Özellikle oluşan koku hassasiyeti ile beslenme istenildiği gibi olmayabilir. Bu gibi durumlarda kesinlikle bir uzmandan destek alınmalı ve mide bulantılarının önüne geçilmelidir. Aksi takdirde beslenmede eksiklikler olabilir ve bu durumda bebeğin gelişimi etkilenebilir.

Gün boyunca küçük porsiyonlar tüketmek sindirimi kolay olan besinlere yönelmek gerekmektedir. Böylece hem rahatsızlık hissiyatı ortadan kalkar hem de daha sağlıklı bir davranış sergilenmiş olur.

Pişirme alışkanlıkları kızartma ve kavurma yerine haşlama veya ızgara ile değiştirilmelidir. Ayrıca son derece önemli olan hamilelik döneminde günlük 2,5- 3 litre su tüketimine dikkat edilmelidir.

 

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.